top of page

Early life experiences - interessant artikel NRC

Eens te meer blijkt hoe belangrijk het is dat ouders reageren op signalen van hun kind op een manier passend bij de situatie en de leeftijd van het kind. Hechting is co-regulatie, een signaaldialoog waardoor de regelmechanismen van beide individuen worden beïnvloed op lange en korte termijn (zie onderstaande voorbeeldplaatjes die ik wel eens gebruik in mijn presentaties). Meestal komt ouder-kind co-regulatie een kind ten goede, maar de verkeerde signalen kunnen zorgen voor een (lichamelijke) verstoring van de regulatie die ook nog meetbaar kan zijn op latere leeftijd; het NRC artikel vermeldt dat baby's tegen wie geschreeuwd wordt op latere leeftijd een hogere bloeddruk hebben.

Mooi onderzoek!

Zie ook onze in 2016 gepubliceerde literatuurstudie "Kommers, D., Oei, G., Chen, W., Feijs, L., & Bambang Oetomo, S. (2016). Suboptimal bonding impairs hormonal, epigenetic and neuronal development in preterm infants, but these impairments can be reversed. Acta Paediatrica, 105(7), 738-751."

bottom of page