OVER MIJ
Ik ben een arts-onderzoeker uit Eindhoven met naar eigen zeggen een grote voorliefde voor antwoorden.
Zoekend naar antwoorden heb ik me uiteraard ook afgevraagd waar die voorliefde vandaan komt.
Misschien heeft opgroeien met de naam Deedee, die bij de meeste mensen direct de vraag "Hoe?" oproept en niet veel later vaak ook de vraag "Waarom?", hier wel aan ten grondslag gelegen.
​​Feit is in elk geval dat ik al van jongs af aan veel van vragen heb gehouden en nog veel meer van antwoorden. Het liefst zou ik precies willen weten waar mensen vandaan komen en hoe ons lichaam werkt. In de hoop een zo bevredigend mogelijk antwoord te krijgen op die vragen, ben ik na een hele leuke middelbare schooltijd op het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven, in 2005 verhuisd naar Utrecht om daar te starten met de studie Cognitieve Kunstmatige Intelligentie.
Als ik intelligentie leer namaken, moet ik het toch zeker ook eerst begrijpen, dacht ik. Maar wat mij betreft ging die studie niet diep genoeg in op de fysiologische werking van de menselijke hersenen en andere biologische aansturingssystemen.
Dan moest het misschien toch Geneeskunde worden... En dus werd ik in september 2006 eerstejaars Geneeskundestudent in Utrecht. Niet zeker of ik dokter wilde worden, maar wel zeker dat ik zoveel mogelijk van het menselijk lichaam wilde leren begrijpen. Zes jaar later had ik dan ook genoten van alles wat ik had geleerd, maar wilde ik nog steeds veel meer weten.
In gesprek met een collega kwam de mogelijkheid om te gaan promoveren ter sprake. Het ging om een project met als doel de ouder-kind hechting te verbeteren op de neonatale intensive care unit van Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Een project waarvoor ik me dus verplicht zou moeten verdiepen in de biologie van de hechting tussen ouders en hun te vroeg geboren kinderen.
Ik was verkocht. Dat klonk toch als een aardige benadering van de basis van het menszijn..
Nu, gepromoveerd en wel heb ik nog steeds een voorliefde voor antwoorden. Heb ik er al genoeg? Zeker niet... Maar ik heb wel het voorrecht om de afgelopen jaren voor mijn dagelijks werk datgene te bestuderen dat wat mij betreft aan de basis staat van een heleboel antwoorden op levensvragen. Het universele principe waarmee mensen, maar dus ook dieren (zie foto met poes, NB dit is niet eens onze eigen poes!) aan elkaar hechten. Dat maakt mij, naast een arts-onderzoeker ook een levensgenieter.
En dus zou ik dat als antwoord geven op de vraag "wie ben ik?"
Ik ben een 32-jarige arts-onderzoeker uit Eindhoven die geniet van het leven. In het bijzonder geniet ik van mijn eigen Modern Family, mijn gekke vrienden en mijn hockeypensioen, waardoor ik na altijd veel trainen nu meer tijd heb om sport te kijken, boeken te lezen, op mijn neefjes en nichtjes te passen en nog diverse andere leuke dingen te ondernemen als ik niet aan het werk ben. Binnenkort zal dat gevoel van 'meer tijd' echter wel veranderen waarschijnlijk, want begin 2020 wordt de eerste telg in ons eigen huishouden verwacht en ondanks dat dat dus vast veel tijd op gaat slokken hebben wij daar uiteraard héél veel zin in.
Wat betreft werk ben ik in 2018 op een fantastische dag cum laude gepromoveerd en kort daarvoor begonnen aan verschillende projecten om de kwaliteit van leven voor te vroeg geboren kinderen verder te verbeteren, zowel als zelfstandig consultant en als postdoc. Mijn ambitie is om eerst verder bij te dragen aan stressvermindering voor pasgeborenen door ouder en kind nog (langer) dichter bij elkaar te brengen en de manier van monitoren van pasgeborenen ouder en kind vriendelijker te maken. Vervolgens wil ik op de lange termijn mijn focus uit breiden van vroeggeboorte naar andere situaties waarin kennis van de biologie van hechting bij kan dragen aan de kwaliteit van leven. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dat voor heel veel situaties geldt. Mensen behoren nou eenmaal tot de meest sociale dieren die er zijn, maar dat staat in de moderne maatschappij niet meer altijd op de voorgrond. Ik wil projectmatig bij dragen aan een betere balans tussen oerbiologie en moderne (technologische) maatschappij.
LIEVELINGSLIEDJE
LEUKE BOEKEN
"GELUK - THE WORLD BOOK OF HAPINESS"
CHRISTOPHER POTTER - "YOU ARE HERE"
ROALD DAHL - DE GIRAFFE DE PELI EN IK
(BIJNA) ALLES VAN ROALD DAHL EN ANNIE M.G. SCHMIDT TROUWENS!
J.K.ROWLING - HARRY POTTER DEEL 1 T/M 8
J. PANKSEPP - FOUNDATIONS OF (...) EMOTIONS
SHONKOFF - NEURONS TO NEIGHBORHOODS
GAVE FILMS
WAAROM DEZE INFORMATIE?
Omdat je ook door liedjes, boeken en films geco-reguleerd kunt worden. Heel makkelijk zelfs. Lees hier meer over in de appendix "Physiology of bonding (PoB)" ofwel de fysiologie van hechting in mijn proefschrift. Of Bedenk zelf maar eens hoeveel invloed muziek of een film op je humeur kunnen hebben. Ik zit zelf in ieder geval vaak genoeg te huilen bij een film. En in andere woorden betekent dit dus dat je inderdaad kunt hechten aan bepaalde films, boeken of muziek. Vaak gaat het dan wel meer om korte termijn hechting. Maar als je bijvoorbeeld ook denkt aan foto's of knuffels, dan kun je pas echt op waarde schatten hoeveel mensen kunnen hechten aan 'voorwerpen'.
OPLEIDING
1999 – 2005
Lorentz Casimir Lyceum
Gymnasium
2005 – 2006
Universiteit Utrecht
Cognitieve Kunstmatige Intelligentie
2006 - 2013
Universiteit Utrecht
Geneeskunde
2013 - 2017
Technische Universiteit Eindhoven
Promotietraject (PhD)