top of page

Genieten is heel (bio)logisch!

Terwijl ik op het strand zit denk ik na over mijn eerste blog, iPad in de hand. Vandaag al meerdere keren gedacht "mooier dan dit wordt het niet". De zee is azuurblauw, de lucht zo mogelijk nog blauwer. Ik heb ook nog eens een polariserende zonnebril op, kortom de kleuren zijn dan ook eigenlijk niet te beschrijven zo mooi. Bovendien heb ik de dag voor ik op vakantie ging mijn concept-proefschrift naar mijn begeleiders opgestuurd, hoe heerlijk.

Genieten genieten genieten.

En laat genieten nou net een van mijn talenten zijn. En ik weet ook nog eens waarom. Dat blijkt namelijk een hartstikke (bio)logisch verhaal.Mensen zijn dieren en net als elk ander dier moeten ook wij ons interne milieu continu aan ons externe milieu, onze omgeving, aanpassen om te kunnen overleven. Als je daar goed in bent, is het leven aanzienlijk makkelijker en dan hou je meer energie over om te genieten. Je maakt hormonen aan die je de sensatie van geluk geven. Intens geluk, op een dag als deze.

Ik heb tijdens mijn promotieproject mogen bestuderen hoe het lichaam van een mens zich met behulp van zijn omgeving aanpast aan die omgeving en hoe de een daar beter in kan zijn dan de ander. Hoe ik dus as we speak zo ontzettend kan zitten genieten. Ik heb inmiddels een eindeloze fascinatie voor dit fenomeen ontwikkeld en ik hoop jullie daarin mee te kunnen gaan nemen met de tijd. Ik heb namelijk de overtuiging - zoals te zien aan mijn research interests - dat meer kennis van de biologie van de mens de gezondheidszorg, het onderwijs en dus de maatschappij ten goede kan komen. Mogelijkheden te over om in deze interessante, maar ook soms benauwende tijd de toekomst een beetje bij te sturen. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor onszelf en dat is nou eenmaal al miljoenen jaren zo. Heel (bio)logisch!

bottom of page